Kako ukloniti mrlje od kemijske ili flomastera s odjeće i namještaja?

Uklanjanje mrlja od olovke, bojica, tinte i flomastera može biti izazovno, ali ne brinite – ovdje su učinkoviti načini kako to riješiti. Saznajte više o uklanjanju mrlja od olovke s odjeće i namještaja uz korisne savjete.

Uklanjanje mrlja od olovke, bojica, tinte i flomastera s odjeće, namještaja i drugih površina može biti izazovno. No, ne brinite, jer postoji nekoliko učinkovitih načina za rješavanje ovog problema. U ovom članku saznat ćete kako ukloniti mrlje od olovke, bojica, tinte i flomastera s različitih materijala. Opremite se s ovim korisnim savjetima i vratite svoje predmete u besprijekoran izgled!

Kako ukloniti mrlje od olovke s odjeće i namještaja

 1. Amonijak: Navlažite pamučnu tkaninu s amonijakom i nježno trljajte mrlju od olovke. Zatim isperite i operite kao i obično.
 2. Mlijeko: Potopite mrlju od olovke u hladno mlijeko nekoliko minuta i nježno trljajte dok se mrlja ne otopi. Isperite i operite kako biste uklonili ostatak mlijeka.
 3. Alkohol: Navlažite pamučnu kuglicu s alkoholom i nježno tapkajte mrlju od olovke. Zatim isperite i operite.
 4. Ocat: Pomiješajte vodu i ocat u omjeru 2:1, a zatim tu smjesu nanesite na mrlju od olovke. Nježno trljajte i isperite.
 5. Sredstvo za čišćenje namještaja: Ako se mrlja nalazi na namještaju, koristite sredstvo za čišćenje namještaja koje sadrži alkohol ili sredstvo za uklanjanje mrlja kako biste je uklonili.
 6. Prašak za pecivo: Napravite pastu od praška za pecivo i vode te je nanesite na mrlju od olovke. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim nježno trljajte i isperite.
 7. Mrlje na koži: Ako se mrlje od olovke nalaze na koži, nanesite malo sapuna za pranje ruku ili mlijeka. Nježno trljajte dok se mrlja ne ukloni, a zatim obrišite čistom krpom.
 8. Kuhinjske posude: Ako se mrlje od olovke nalaze na kuhinjskim posudama, možete ih namočiti u vrućoj vodi sa sodom bikarbonom, a zatim ih temeljito isprati.
 9. Osjetljivi materijali: Za osjetljive materijale poput svile ili vune, preporučuje se korištenje profesionalnih sredstava za uklanjanje mrlja ili odlazak kod kemijskog čistača.
 10. Brzo djelovanje: Kako biste povećali šanse za uspješno uklanjanje mrlje, važno je djelovati brzo. Što prije počnete s postupkom uklanjanja mrlje, veća je vjerojatnost da ćete je potpuno ukloniti.

Učinkoviti načini za uklanjanje mrlja od bojica

 1. Sredstvo za uklanjanje mrlja od boja: Postoje posebna sredstva za uklanjanje mrlja od bojica koja su vrlo učinkovita. Slijedite upute na pakiranju kako biste sigurno uklonili mrlje.
 2. Aceton: Ako nemate posebno sredstvo za uklanjanje mrlja od bojica, možete upotrijebiti malo acetona. Nanesite ga na mrlju i nježno trljajte dok se mrlja ne otopi. Isperite i operite prema uputama za njegu odjeće.
 3. Mlijeko: Potopite mrlju od bojica u mlijeko nekoliko minuta, a zatim nježno trljajte dok se mrlja ne ukloni. Isperite i operite na uobičajeni način.
 4. Sredstvo za pranje posuđa: Ako se mrlja od bojica nalazi na posuđu, nanesite malo sredstva za pranje posuđa na spužvu i nježno trljajte mrlju. Isperite temeljito.
 5. Kisikov pjenušac: Neka odjeća namoči u vodi s dodatkom kisikovog pjenušca prema uputama na pakiranju. Nakon namakanja, isperite i operite na uobičajeni način.
 6. Prašak za pecivo: Napravite pastu od praška za pecivo i vode te je nanesite na mrlju od bojica. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim nježno trljajte i isperite.
 7. Vlaknasti materijali: Ako je mrlja od bojica na vlaknastom materijalu poput tepiha, nježno trljajte mrlju s malo octa i vode. Isperite i osušite.
 8. Sredstvo za uklanjanje mrlja od tinte: Ako mrlja od bojica sadrži tinte, koristite sredstvo za uklanjanje mrlja od tinte prema uputama na pakiranju.
 9. Pranje ruku: Nakon uklanjanja mrlja od bojica, temeljito operite ruke sapunom kako biste uklonili sve ostatke boje.
 10. Provjerite upute za njegu odjeće: Prije nego što započnete s uklanjanjem mrlja od bojica, obavezno provjerite upute za njegu odjeće kako biste bili sigurni da odabrani način neće oštetiti materijal.

Savjeti za uklanjanje mrlja od tinte s različitih površina

 1. Mlijeko: Potopite mrlju od tinte u hladno mlijeko nekoliko minuta, a zatim nježno trljajte dok se mrlja ne otopi. Isperite i operite kako biste uklonili ostatak mlijeka.
 2. Alkohol: Navlažite pamučnu kuglicu s alkoholom i nježno tapkajte mrlju od tinte. Zatim isperite i operite.
 3. Sredstvo za uklanjanje mrlja od tinte: Postoje posebna sredstva za uklanjanje mrlja od tinte koja su vrlo učinkovita. Slijedite upute na pakiranju kako biste sigurno uklonili mrlje.
 4. Kisikov pjenušac: Neka odjeća namoči u vodi s dodatkom kisikovog pjenušca prema uputama na pakiranju. Nakon namakanja, isperite i operite na uobičajeni način.
 5. Limunov sok: Nanesite svježe iscijeđeni limunov sok na mrlju od tinte i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Zatim isperite i operite prema uputama za njegu odjeće.
 6. Sredstvo za pranje posuđa: Ako se mrlja od tinte nalazi na posuđu, nanesite malo sredstva za pranje posuđa na spužvu i nježno trljajte mrlju. Isperite temeljito.
 7. Sredstvo za uklanjanje mrlja od tinte na koži: Ako se mrlje od tinte nal