Kako je nastalo Valentinovo?

Povijest Valentinova: Podrijetlo i razvoj popularnog blagdana

Valentinovo je jedan od najpoznatijih blagdana koji se slavi diljem svijeta, obilježavajući ljubav i romantiku. Međutim, mnogi se pitaju kako je ova tradicija započela i koje su njezine korijene. U ovom članku istražit ćemo povijest Valentinova, njegovo podrijetlo i razvoj kroz različite epohe i kulture.

Povijest Valentinova: Podrijetlo blagdana

Valentinovo ima prastare korijene koji sežu u drevnu Rimsku Republiku. Prema jednom od mitova, Valentinovo je započelo kao plodnostski festival Lupercal, koji je bio posvećen bogu plodnosti Faunu i Romulinom bratu Remu. Ovaj festival se održavao 15. veljače te je bio obilježen ritualima i svečanostima kako bi se osigurala plodnost zemlje.

Rimski mitovi i prvi tragovi ljubavi

Osim plodnosti, Valentinovo je također imalo veze s ljubavlju i brakom. U rimskoj mitologiji, Juno, boginja braka i ženske plodnosti, slavljena je 14. veljače. Toga dana, mladići i djevojke bi izvlačili papiriće s imenima partnera za ples i druženje.

Širenje Valentinova diljem Europe

Europom se proširilo u srednjem vijeku, zahvaljujući Rimskoj katoličkoj crkvi. Crkva je nastojala “kršćanizirati” poganske festivale, pa je tako i blagdan Juno zamijenjen blagdanom Svetog Valentina.

Sveti Valentin: Legenda o hrabrom mučeniku

Prema legendi, Sveti Valentin bio je svećenik koji je živio u Rimu za vrijeme vladavine cara Klaudija II. Car je izdao uredbu kojom je zabranio vjenčanja mladih muškaraca, jer je vjerovao kako neoženjeni muškarci postaju bolji vojnici. Valentin je, međutim, nastavio vjenčavati mlade parove i skrivati ih od cara te je zbog toga bio uhićen i pogubljen.

Valentinovo u srednjem vijeku: Prva obilježja

U srednjem vijeku, Valentinovo je postalo sve popularnije. Toga dana, mladi su parovi razmjenjivali ljubavne note i pjesme, a postojala je i tradicija da se izvlače ime suprotnog spola kojemu se osoba trebala posvetiti.

Romantični trendovi u renesansi i baroku

U renesansi i baroku, Valentinovo je dobilo svoj romantični naboj.

Riječ love napisana na papiru

Tada su se počele izrađivati raskošne čestitke i ljubavna pisma, a popularnost su stekli i cvjetni buketi kao simbol ljubavi.

Trgovci ljubavi: Valentinovo postaje komercijalno

U 19. stoljeću, Valentinovo je postalo komercijalizirano. Trgovci su počeli prodavati razne predmete vezane uz ljubav, poput čestitki, cvijeća i slatkiša. Ovaj trend je s vremenom postao sve popularniji, a ono je postalo prilika za izražavanje ljubavi i davanje poklona.

Valentinovo u suvremenom društvu: Tradicije i običaji

Danas se Valentinovo obilježava na različite načine diljem svijeta. Parovi si čestitaju i razmjenjuju poklone, najčešće cvijeće, čokolade ili nakit.

Buket ruža

Restorani i kafići su prepuni parova koji slave ovu posebnu priliku.

Valentinovske čestitke: Evolucija šarenih poruka

Valentinovo je poznato i po slanju ljubavnih čestitki. Ova tradicija potječe iz 18. stoljeća, kada su se prve Valentinovske čestitke počele izrađivati ručno. Danas postoji mnogo različitih vrsta čestitki, od tradicionalnih ručno izrađenih do modernih digitalnih verzija.

Danas je postao globalni fenomen koji se slavi diljem svijeta. Bez obzira na njegovo podrijetlo, ova tradicija je prilika za izražavanje ljubavi i povezivanje s voljenom osobom. Valentinovo je također postalo prilika za trgovce da profitiraju, ali ipak je važno ne zaboraviti pravi smisao ovog blagdana – ljubav i pažnju prema onima koje volimo.

Možda vas zanima