Kako napraviti ajvar? Recept i savjeti

Izrada tradicionalnog ajvara: Savjeti i recepti

Ajvar je tradicionalno jelo koje potiče iz Balkana, poznato po svom bogatom ukusu i mirisu. Izrada ajvara je proces koji zahtijeva strpljenje i pažnju, ali rezultat je vrijedan truda. U ovom članku ćemo vam pružiti korake za pripremu tradicionalnog ajvara, kao i nekoliko savjeta i trikova za savršen rezultat. Također, predstavit ćemo vam nekoliko recepata za različite vrste ajvara koje možete isprobati kod kuće.

Koraci za pripremu tradicionalnog ajvara

 1. Priprema paprika: Bitno odabrati zrele crvene paprike, koje su slatke i sočne. Paprike treba oprati, očistiti od sjemenki i peteljki, te ih narezati na manje komade. Nakon toga, paprike se stavljaju u veliki lonac s malo vode i kuhaju dok ne omekšaju.
 2. Priprema patlidžana: Patlidžane je potrebno oguliti i narezati na tanke kolutiće. Kolutiće patlidžana treba posoliti kako bi se izvukla višak tekućine, te ih ostaviti da odstoje oko 30 minuta. Nakon toga, patlidžane treba isprati i dobro ocijediti.
 3. Pečenje povrća: Nakon što su paprike skuhane i patlidžani ocijeđeni, povrće se stavlja u pećnicu na temperaturi od 200°C. Treba paziti da povrće ne izgori, ali da bude dovoljno pečeno da se lako oljušti koža. Pečene paprike i patlidžane treba ostaviti da se ohlade.
 4. Miješanje i kuhanje: Ohlađene paprike i patlidžane treba oguliti i usitniti. Možete koristiti blender ili poseban aparat za pasiranje. Nakon što je povrće usitnjeno, stavlja se u veliki lonac zajedno s uljem, solju i ljutom paprikom. Sve se dobro promiješa i kuha na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, dok se ajvar ne zgusne.
 5. Konzerviranje ajvara: Kada je gotov, treba ga staviti u sterilizirane staklenke i dobro zatvoriti. Staklenke se zatim okreću naopako i ostavljaju da se ohlade. Na taj način se stvara vakuum koji će omogućiti duže čuvanje ajvara.
 6. Posluživanje: Ajvar se tradicionalno poslužuje kao namaz uz razna jela, kao što su pečeno meso, pite ili kruh. Može se koristiti i kao dodatak jelima za dodatnu aromu i pikantnost.

Savjeti i trikovi za savršen ajvar

 • Odaberite zrele i slatke paprike za najbolji okus ajvara.
 • Patlidžane posolite prije pečenja kako biste izvukli višak tekućine i smanjili gorčinu.
 • Pazite da ne prepečete povrće u pećnici, jer će se teže oguliti.
 • Ako želite manje ljut ajvar, smanjite količinu ljute paprike ili potpuno izostavite.
 • Dodajte malo šećera ako želite da ajvar bude malo slatkastiji.
 • Redovito miješajte ajvar dok se kuha kako biste spriječili da se zalijepi za dno lonca.

Recepti za različite vrste ajvara

 1. Klasični ajvar: Za klasični ajvar, slijedite korake za pripremu tradicionalnog ajvara koje smo prethodno naveli. Ovaj ajvar ima bogat okus i aromu paprika i patlidžana.
 2. Ljuti ajvar: Ako volite ljutu hranu, dodajte više ljute paprike ili koristite ljutu tursku papriku za pripremu ajvara. Ovaj ajvar će biti pikantan i idealan za ljubitelje začinjenih jela.
 3. Sladak ajvar: Za sladak ajvar, dodajte malo šećera tijekom kuhanja. Ovaj ajvar će imati blago slatkastu notu koja se dobro slaže s ostalim jelima.

Izrada tradicionalnog ajvara može biti izazovna, ali s pravim koracima, savjetima i receptima, možete napraviti savršen kod kuće. Neka vam ova uputstva posluže kao smjernice za pripremu ajvara, a zatim eksperimentirajte s različitim vrstama paprika i začina kako biste pronašli svoju idealnu kombinaciju. Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom jelu koje će vam sigurno donijeti užitak i zadovoljstvo.

Možda vas zanima Kako napraviti juhu od povrća