Kako napraviti pekmez od šljiva?

Kako napraviti pekmez od šljiva? Šljive su slatke, sočne voćke koje nas svojim okusom podsjećaju na tople ljetne dane i blagdane kod bake.

Ako imate višak šljiva ili jednostavno želite uživati u njihovom okusu tijekom cijele godine, izrada pekmeza od šljiva može biti savršen način da sačuvate njihovu svježinu i okus.

U ovom vodiču, istražit ćemo korake i tajne izrade domaćeg pekmeza od šljiva – od pripreme voća do procesa kuhanja i konzerviranja.

Pripremite se za otkrivanje tradicionalnih tehnika i savjeta koji će vam pomoći da stvorite ukusan i aromatičan pekmez koji će vas podsjećati na toplinu i okuse doma u svakom zalogaju.

Odaberite Svježe Šljive

Odaberite zrele, sočne šljive za najbolji okus. Šljive trebaju biti zrele, ali ne previše mekane ili pretjerano zelene.

Operite i Očistite Šljive

Operite šljive pod mlazom hladne vode i uklonite im koštice. Možete ih izrezati na pola radi lakšeg uklanjanja koštica.

Kuhanje Šljiva

Stavite očišćene šljive u veliki lonac za kuhanje. Dodajte malo vode (oko 1/4 šalice vode na svaku kilogram šljiva) kako bi se spriječilo da se šljive zalijepe za dno lonca.

Dodajte Šećer i Limun

Dodajte šećer prema ukusu. Za svaki kilogram šljiva, obično se dodaje oko 500 grama šećera. Dodajte i sok od limuna kako biste pojačali okus i spriječili pretjerano zgrušavanje.

Kuhanje na Niskoj Temperaturi

Kuhajte smjesu na niskoj temperaturi dok šljive ne omekšaju i smjesa ne postane gusta. Povremeno promiješajte kako biste spriječili da se smjesa zalijepi za dno lonca.

Provjera Konzistencije

Kada se pekmez skuha, provjerite konzistenciju tako što ćete staviti malu količinu pekmeza na tanjur i ostaviti da se ohladi. Ako se pekmez stegne i zadrži oblik na tanjuru, spreman je.

Punjenje Staklenki

Punite sterilizirane staklenke vrućim pekmezom. Ostavite malo prostora na vrhu svake staklenke i pažljivo ih zatvorite poklopcima.

Hlađenje i Čuvanje

Staklenke stavite naopako kako bi se stvorila vakuumsko zatvaranje i ostavite ih da se potpuno ohlade prije nego što ih pohranite na hladno i tamno mjesto.

Pekmez od šljiva je ukusni pekmez koji zasiti svakoga. Uživajte u svom domaćem pekmezu od šljiva! S ovim jednostavnim koracima, možete uživati u okusu ljeta tijekom cijele godine.

Možda vas zanima