Kako napraviti prirodno ulje za sunčanje kod kuće?

Vodič za izradu domaćeg sunčanog ulja: Prirodna zaštita kože od sunca

Kako napraviti ulje za sunčanje kod kuće? Domaće sunčano ulje je izvrstan izbor za sve one koji žele prirodan i siguran način zaštite od sunca. Njegova izrada je jednostavna i može se obaviti kod kuće, bez potrebe za kemijskim aditivima ili štetnim sastojcima. U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako napraviti vlastito sunčano ulje koristeći samo prirodne sastojke i osnovnu opremu.

Kako napraviti domaće sunčano ulje?

Izrada domaćeg sunčanog ulja je vrlo jednostavna i zahtijeva samo nekoliko koraka. Prvo ćete trebati pripremiti sastojke i opremu, a zatim slijediti korake za izradu.

Potrebni sastojci i oprema za izradu

Za izradu domaćeg sunčanog ulja potrebni su vam sljedeći sastojci:

 • Ekstra djevičansko maslinovo ulje: 500 ml
 • Sušeni cvjetovi nevena: 50 g
 • Sušeni cvjetovi kamilice: 50 g
 • Sušeni cvjetovi lavande: 50 g
 • Posuda za infuziju (staklenka ili staklena posuda s poklopcem)
 • Staklena boca za čuvanje ulja s tamnom bočicom i čvrstim poklopcem
 • Platnena ili gaza tkanina za cijeđenje ulja

Koraci za izradu domaćeg sunčanog ulja

 1. Pripremite suhe cvjetove nevena, kamilice i lavande. Uzmite 50 g svake vrste cvijeta i stavite ih u posudu za infuziju. Prelijte cvjetove s 500 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Dobro zatvorite posudu i ostavite je na tamnom mjestu, poput ormara ili ostave, oko 2 do 3 tjedna. Tijekom tog vremena, ulje će apsorbirati sva ljekovita svojstva cvjetova.
 2. Nakon 2 do 3 tjedna, procijedite ulje kako biste se riješili cvjetova. Postavite platnenu ili gazu na vrh staklene posude s poklopcem i ulijte ulje. Pažljivo iscijedite ulje iz cvjetova kako biste dobili čisto sunčano ulje bez ostataka.
 3. Nakon što ste procijedili ulje, prelijte ga u tamnu staklenu bocu s čvrstim poklopcem. Tamna bočica će pomoći u zaštiti ulja od sunčeve svjetlosti i produžiti njegovu svježinu. Čuvajte ulje na tamnom i suhom mjestu.
 4. Vaše domaće sunčano ulje je spremno za uporabu! Nanesite ga na kožu prije izlaganja suncu kako biste je zaštitili od opeklina i dehidracije. Redovita primjena ovog ulja pomoći će vam da održite zdravu kožu i produžite vrijeme provedeno na suncu.

Ulje za sunčanje je jednostavan i ekonomičan način zaštite kože od štetnog sunčevog zračenja. Prirodni sastojci poput nevena, kamilice i lavande daju dodatnu njegu koži, čineći je mekom i hidratiziranom. Sada kada znate kako napraviti vlastito sunčano ulje, možete uživati u sunčanju s mirisom prirode i bez brige o štetnim kemikalijama.