Kako nastaje alkohol?

Alkohol, sastav mnogih zabava i društvenih događaja ima zanimljivu i dugačku povijest u ljudskom društvu. No, jeste li se ikada zapitali kako nastaje alkohol? Koje su osnovne faze u procesu stvaranja ove popularne kemikalije?

U ovom blogu istražit ćemo sve dijelove proizvodnog procesa alkohola.

Fermentacija: Ključna faza u proizvodnji alkohola

Glavna faza u proizvodnji alkohola zove se fermentacija. To je biokemijski proces u kojem mikroorganizmi, poput kvasca ili bakterija, razgrađuju organske tvari poput šećera ili škroba, pretvarajući ih u alkohol, ugljični dioksid i druge spojeve.

Postoje različite vrste fermentacije, ali za proizvodnju alkoholnih pića najčešće se koristi alkoholna fermentacija, koju pokreću kvasci poput Saccharomyces cerevisiae.

Alkoholna fermentacija

Priprema sirovina: Prije nego što započne fermentacija, sirovine se pripremaju. To mogu biti voće, žitarice, ili druge biljne tvari koje sadrže šećer ili škrob.

Maceracija ili miješanje: Sirovine se obično drobe ili miješaju kako bi se oslobodili šećeri i drugi sastojci potrebni za fermentaciju. Ovaj korak omogućava kvascima lakši pristup šećerima tijekom fermentacije.

Dodavanje kvasca: Nakon pripreme sirovina, dodaje se kvasac koji će započeti proces fermentacije. Kvasac pretvara šećere prisutne u sirovinama u alkohol i ugljični dioksid.

Fermentacija: Kvasac nastavlja razgrađivati šećere i proizvoditi alkohol tijekom fermentacijskog procesa. Vrijeme fermentacije može varirati ovisno o vrsti sirovine i drugim čimbenicima poput temperature i količine kvasca.

Destilacija (opcionalno): Nakon završetka fermentacije, alkoholno vrenje može se podvrgnuti destilaciji kako bi se povećala koncentracija alkohola u tekućini. Destilacija je postupak koji koristi toplinu kako bi se isparili i ponovno kondenzirali alkoholni spojevi.

Sazrijevanje (opcionalno): Neki alkoholni proizvodi poput vina, viskija ili tekile podvrgavaju se dodatnom procesu sazrijevanja kako bi se poboljšao okus i aroma. Ovaj korak obično uključuje skladištenje u bačvama od hrasta ili drugih vrsta drva.

Različiti tipovi alkohola

Postoje različite vrste alkoholnih pića koje se proizvode koristeći različite sirovine i tehnike fermentacije. Na primjer:

  • Pivo: Proizvodi se fermentacijom slada, obično od ječma, uz dodatak hmelja za aromu.
  • Vino: Proizvodi se fermentacijom grožđa, pri čemu se šećeri iz grožđa pretvaraju u alkohol.
  • Rakija: Proizvodi se destilacijom fermentiranog voća, poput šljiva, krušaka ili jabuka.
  • Tekila: Proizvodi se destilacijom soka iz ploda agave, poznate kao “agave piće”.
  • Votka: Proizvodi se destilacijom žitarica ili krumpira.

Ukratko, proces proizvodnje alkohola uključuje fermentaciju sirovina poput voća, žitarica ili škroba pomoću kvasca, što rezultira proizvodnjom alkohola i drugih spojeva.

Ovisno o sirovinama i tehnikama koje se koriste, mogu se proizvesti različita alkoholna pića s različitim okusima, aromama i koncentracijama alkohola.

Unatoč različitim verzijama u povijesti kako su se pića proizvodila od korijena žitarica i poticala njihovu fermentaciju, danas je proizvodnja alkohola od velike važnosti u mnogim zemljama svijeta.

Međutim, prekomjerna konzumacija alkoholnih pića povezana je s rizikom od razvoja zdravstvenih problema, uključujući ovisnost o alkoholu, neke vrste raka, cirozu jetre, kardiovaskularne bolesti, kao i teške ozljede u prometnim nesrećama.

Alkohol je najbolje konzumirati u malim količinama kako bi se spriječio rizik koji alkohol može uzrokovati prekomjernim korištenjem.

“Alkohol, koji je uzrok i rješenje mnogih problema u isto vrijeme – poput svog osnovnog sastojka, može otopiti brige ili izvući na površinu dublje emocije, ali uvijek ostaje neizbježan pratitelj u životnim pričama.”