Kako pripremiti ukusnu sarmu kod kuće? Koraci i savjeti

Kako pripremiti ukusnu sarmu? Savjeti i trikovi za neodoljivu domaću sarmu.

Sarma je tradicionalno jelo koje se često priprema u mnogim balkanskim zemljama. Ovo ukusno jelo se obično pravi od kiselog kupusa i mješavine mesa, a začini mu daju poseban okus. U ovom članku ćemo vam predstaviti recept za pripremu ukusne sarme, korake koje morate slijediti i savjete za posluživanje i čuvanje ovog tradicionalnog jela.

Sastojci za pripremu ukusne sarme

Prije nego što započnete s pripremom sarme, morate osigurati sastojke potrebne za ovaj ukusan obrok. Evo popisa sastojaka koje ćete trebati:

 • 1 velika glavica kiselog kupusa
 • 500g mljevenog mesa (svinjetina, junetina ili mješavina oba)
 • 1 šolja riže
 • 1 veća glavica luka
 • 2 češnja češnjaka
 • 2 žlice ulja
 • 1 žličica slatke mljevene paprike
 • Sol, papar i ostali začini po ukusu

Ovi sastojci su osnovni za pripremu sarme, ali možete dodati i druge začine i sastojke po vlastitom ukusu.

Koraci za pripremu savršene sarme

 1. Prvo morate pripremiti kiseli kupus. Odmotajte glavicu kiselog kupusa i pažljivo odvojite listove. Ako su listovi prejaki ili suvi, možete ih staviti u vruću vodu da omekšaju. Nakon toga, ocijedite listove i stavite ih sa strane.
 2. U velikoj posudi, zagrijte ulje i dodajte nasjeckani luk i češnjak. Pržite ih dok ne postanu staklasti. Dodajte mljeveno meso i pržite ga dok ne promijeni boju.
 3. Nakon što je meso lagano poprimilo smeđu boju, umiješajte rižu i začine po ukusu. Promiješajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine.
 4. Sada je vrijeme da zamotate sarme. Uzmite jedan list kiselog kupusa i stavite žlicu mješavine mesa i riže na sredinu lista. Zatim pažljivo uvijte lijevi i desni rub lista prema unutra, a zatim ga pažljivo zarolajte prema gore. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve sastojke.

Savjeti za posluživanje i čuvanje sarme

Jednom kada ste završili s pripremom sarme, vrijeme je za posluživanje i uživanje u ovoj ukusnoj balkanskoj poslastici. Možete sarmu poslužiti toplu ili hladnu, uz dodatak kiselog vrhnja ili umaka po želji. Tradicionalno, sarma se poslužuje uz domaći kruh i kiselo povrće.

Ako vam ostane sarme, možete je čuvati u hladnjaku do tri dana. Preporučuje se da je čuvate u hermetički zatvorenoj posudi kako biste zadržali svježinu. Sarmu možete podgrijati u mikrovalnoj pećnici ili na laganoj vatri.

Sarma je jelo koje se sviđa mnogima, a priprema je relativno jednostavna. Slijedeći ove korake i koristeći navedene sastojke, možete pripremiti ukusnu sarmu kojom ćete oduševiti svoju obitelj i prijatelje. Uživajte u ovom tradicionalnom jelu i eksperimentirajte s dodavanjem vlastitih začina i sastojaka kako biste prilagodili okus svojim preferencijama.