Kako radi fiksni aparatić za zube?

Kako radi fiksni aparatić za zube? Ukoliko imate krive zube ili nepravilan zagriz trebali bi ste otići kod ortodonta.

Ortodont je specijalista za takve situacije. Prilikom Vaše prve posjete ortodontu, on će Vam postaviti pitanja o Vašem zdravlju, obaviti klinički pregled i po potrebi rendgenski snimak kako biste dobili potpuni pregled Vaše usne šupljine. Na osnovu prikupljenih informacija pripremit će pravilan plan liječenja.

Ukoliko budete trebali nositi fiksni aparatić u ovom blogu ćemo vam opisati kako on radi.

Postavljanje Bravica

Prvi korak u procesu je postavljanje bravica na zube. Bravice su male metalne ili keramičke komponente koje se lijepe na prednju površinu svakog zuba pomoću posebnog ljepila. Bravice se mogu postaviti na gornje ili donje zube, ovisno o potrebama pacijenta.

Povezivanje Žica

Nakon što su bravice postavljene, ortodontist će umetnuti žicu kroz bravice i povezati je elastičnim trakama ili gumicama.

Ova žica ima ključnu ulogu u ispravljanju položaja zuba, jer njezina napetost i oblik postupno pomjeraju zube u željeni položaj tijekom vremena.

Prilagođavanje i Održavanje

Nakon postavljanja aparatića, pacijent će redovito dolaziti na kontrole kod ortodontista radi prilagođavanja i održavanja. Tijekom ovih posjeta, ortodontist može mijenjati žicu, zamijeniti elastične trake ili vršiti manje prilagodbe kako bi osigurao kontinuirani napredak u ispravljanju položaja zuba.

Konačno Uklanjanje

Nakon što su zubi postignuli željeni položaj, fiksni aparatić će biti uklonjeni. Postupak uklanjanja relativno je brz i bezbolan.

Nakon uklanjanja aparatića, pacijent može dobiti retainer – posebnu plastičnu ili metalnu napravu koja se nosi kako bi se osiguralo da zubi zadrže svoj novi položaj.

Ako razmišljate o tome da dobijete fiksni aparatić, svakako se posavjetujte s ortodontistom kako biste razumjeli proces i očekivanja.