Kako dati otkaz? Bezbolno napustite posao

Kako napustiti posao bezbolno: Korak po korak vodič

UVOD:

Napuštanje posla može biti stresan i zastrašujući proces za mnoge ljude. Međutim, to ne mora biti tako. U ovom članku ćemo vam pružiti korak po korak vodič kako bezbolno napustiti posao. Također ćemo vam pružiti važne smjernice, podršku i savjete kako bi taj proces bio što manje stresan. Pridržavanje pravilnog postupanja pri napuštanju posla ključno je za očuvanje dobrih odnosa i izgradnju vaše buduće karijere. Dakle, krenimo s našim vodičem za bezbolno napuštanje posla.

Kako napustiti posao bezbolno?

 1. Komunicirajte iskreno: Važno je biti iskren i transparentan prema svom poslodavcu o svojoj nameri napuštanja posla. Razgovarajte s nadređenim i objasnite svoje razloge za odlazak. To će omogućiti otvoren i konstruktivan dijalog.
 2. Ostavite dovoljno vremena: Pokušajte ostaviti dovoljno vremena između obaveštenja o odlasku i stvarnog datuma napuštanja posla. Ovo će omogućiti vašem poslodavcu da pronađe zamenu i organizuje prelazno razdoblje.
 3. Pripremite pisani otkaz: Sastavite pisani otkaz u kojem ćete jasno iznijeti svoju nameru napuštanja posla, datum odlaska i zahvaliti na prilici za rad. Ovo je formalan korak i trebao bi biti uručen poslodavcu.
 4. Ponudite pomoć u prelaznom periodu: Ako je moguće, ponudite pomoć svom poslodavcu tokom prelaznog perioda. Ovo će pokazati vašu profesionalnost i brigu o timu.
 5. Sredite svoje radne zadatke: Pre nego što napustite posao, završite sve nedovršene zadatke i prenesite odgovornosti na kolege. Ovo će olakšati prelazak na novog zaposlenika.
 6. Sredite administrativne obaveze: Provjerite sve administrativne obaveze koje trebate završiti prije odlaska, kao što su prenos dokumenata ili vraćanje radne opreme.
 7. Održite profesionalnost do kraja: Bez obzira na to koliko ste nezadovoljni trenutnim poslom, održavanje profesionalnosti je ključno. Nemojte kritizirati ili loše govoriti o svom poslodavcu ili kolegama.
 8. Ostanite povezani: Nakon što napustite posao, održavajte kontakte s bivšim kolegama i poslodavcem. To će vam pomoći u izgradnji mreže kontakata za buduće poslovne prilike.
 9. Obratite pažnju na uvjete ugovora: Pregledajte svoj ugovor o radu kako biste se osigurali da se pridržavate svih uvjeta i odredbi prilikom napuštanja posla. Ako niste sigurni, posavjetujte se s pravnom stručnjakom.
 10. Zadržite pozitivan stav: Napuštajući posao, važno je zadržati pozitivan stav. Neka vam odlazak s posla bude novi početak i prilika za daljnji razvoj karijere.

Korak po korak vodič za odlazak s posla

 1. Razmislite o svojoj odluci: Prije nego donesete odluku o odlasku s posla, pažljivo razmislite o svojim motivima i ciljevima. Postavite si pitanja poput "Što me motivira da napustim posao?" i "Kako će ova odluka utjecati na moju karijeru?"
 2. Obavijestite nadređene: Nakon što ste donijeli odluku i sigurni ste u nju, razgovarajte s nadređenima o svojoj nameri. Budite iskreni i objasnite svoje razloge za odlazak.
 3. Sastavite pisani otkaz: Nakon razgovora s nadređenima, sastavite pisani otkaz u kojem ćete navesti svoju nameru i datum odlaska. Obratite pažnju na pravila i rokove u vezi s otkazom.
 4. Organizirajte prelazak posla: U razgovoru s nadređenima dogovorite detalje vezane za prelazak posla. Raspravljajte o tome kako će se prenijeti vaše zadatke i odgovornosti na kolege ili novog zaposlenika.
 5. Završite zadatke: Prije napuštanja posla, završite sve svoje zadatke i projekte. To će omogućiti glatki prelazak na novog zaposlenika i pokazati vašu profesionalnost.
 6. Provjerite administrativne obaveze: Provjerite sve administrativne obaveze koje trebate završiti prije odlaska. To može uključivati ​​prijenos dokumenata, povrat radne opreme ili informiranje relevantnih institucija o promjeni poslodavca.
 7. Planirajte financije: Napuštanje posla može utjecati i na vaše financije. Stoga prethodno planirajte svoje financijske resurse kako biste bili sigurni da imate dovoljno sredstava za podmirenje troškova.
 8. Dogovorite se o referenci: Ako je moguće, dogovorite se s poslodavcem o pisanju preporuka za vašu buduću karijeru. To će vam pomoći kod traženja novog posla.
 9. Održavajte pozitivan odnos: I nakon što napustite posao, pokušajte održati pozitivan odnos s vašim bivšim kolegama i poslodavcem. Ovo će vam pomoći u izgradnji mreže kontakata i mogućnosti za buduću karijeru.
 10. Razmislite o daljnjem razvoju karijere: Napuštanje posla može biti prilika za promjenu i daljnji razvoj karijere. Razmislite o svojim interesima i ciljevima te planirajte sljedeći korak u vašoj karijeri.

Važne smjernice za bezbolno napuštanje posla

 1. Budite iskreni: Iskrenost je ključna u svakoj komunikaciji s poslodavcem. Budite iskreni o svojim razlozima za odlazak i očekivanjima od prelaznog perioda.
 2. Održavajte profesionalnost: Bez obzira na to kako se osjećate o svom poslodavcu ili kolegama, održavajte profesionalnost u svakom trenutku. To će vam pomoći u očuvanju dobrih odnosa i izgradnji povjerenja.
 3. Budite spremni na promjene: Napuštanje posla može biti prilika za promjene i nove izazove. Budite otvoreni za nove mogućnosti i spremni se prilagoditi promjenama koje dolaze.
 4. Ostanite pozitivni: Iako može biti teško, pokušajte zadržati pozitivan stav tijekom cijelog procesa napuštanja posla. To će vam pomoći da ostanete konstrukt