Kako se kuha šunka?

Kuhanje šunke može biti prava poslastica za svaku prigodu, bilo da se radi o blagdanskom okupljanju obitelji ili opuštenoj nedjeljnoj večeri. No, priprema šunke zahtijeva određenu vještinu kako bi rezultat bio sočan, aromatičan i ukusan.

Evo koraka koje trebate slijediti kako biste pripremili savršeno kuhano šunku:

1. Odabir

Prvi korak u pripremi kuhane šunke je odabir pravog komada mesa. Šunke se obično mogu naći u različitim oblicima i veličinama, a biranje kvalitetnog mesa osigurat će bolji okus i teksturu nakon kuhanja.

2. Priprema

Prije kuhanja, šunku trebate pripremiti za postupak. Ako je potrebno, operite šunku pod mlazom hladne vode i nježno je osušite. Ako je šunka presoljena, možete je natopiti u hladnoj vodi kako biste uklonili višak soli.

3. Kuhanje u Vodi

Najčešći način kuhanja šunke je u vodi. U velikoj posudi stavite dovoljno vode da prekrije šunku i pustite da voda zavrije. Zatim dodajte začine poput lista lovora, crnog papra, češnjaka i celera za dodatni okus. Smanjite temperaturu i kuhajte šunku na laganoj vatri dok ne postane mekana i sočna.

4. Pečenje u Pećnici

Druga opcija je pečenje šunke u pećnici. Prije pečenja, šunku možete premazati glazurom od meda, smeđeg šećera, senfa ili drugih omiljenih začina. Stavite šunku u pećnicu i pecite je na odgovarajućoj temperaturi dok ne postane zlatno smeđa i hrskava izvana, a sočna iznutra.

5. Ostavljanje da Se Ohladi

Nakon što je šunka kuhana ili pečena, važno je ostaviti je da se ohladi prije rezanja.

To će omogućiti da se sokovi ravnomjerno rasporede po mesu, čime se osigurava sočnost i bogatstvo okusa.

6. Posluživanje i Uživanje

Kada je šunka spremna, možete je rezati na tanke ili debele šnite, ovisno o osobnim preferencijama. Poslužite je uz omiljene priloge poput kruha, povrća ili umaka, i uživajte u ukusnom obroku s obitelji i prijateljima.

Sada kada znate kako pripremiti savršeno kuhano šunku, spremni ste impresionirati svoje goste slasnom delicijom koja će ih ostaviti bez daha. Uživajte u pripremi i kušanju ove omiljene poslastice!

Možda vas zanima