Kako započeti sa izradom web stranice?

Ako tražite brz, jednostavan i kvalitetan način za izradu svoje stranice ili bloga, pronašli ste pravo mjesto!

Većina web dizajnera koristi upravo ove metode prilikom izrade web stranica. Iako postoje pojedinci koji se upuštaju u izradu web stranica od nule, kao većina što je prije činila, većina nas preferira efikasnije alate i tehnike kako bismo postigli željene rezultate.

Stoga, umjesto gubljenja vremena s Dreamweaverom i FrontPageom, fokusirat ćemo se na lakše i brže načine izrade web stranica!

1. Zacrtajte ciljeve

Prije nego što započnete s izradom web stranice, važno je razmotriti svrhu vaše stranice i što želite postići s njom.

Da li želite stvoriti osobni blog, predstaviti svoj posao ili možda prodavati proizvode online? Postavljanje jasnih ciljeva pomoći će vam da usmjerite svoj dizajn i sadržaj prema publici koju želite privući.

2. Odabir domene i hostinga

Domenu predstavlja adresa vaše web stranice na internetu (npr. www.vasafirma.com), dok hosting pruža prostor na serveru gdje će se vaša web stranica nalaziti.

Odaberite domenu koja je jednostavna za pamćenje i relevantna za vaš sadržaj, te odaberite pouzdanog hosting provajdera koji će osigurati stabilnost i brzinu vaše stranice.

3. Platforma za izradu

Postoji mnogo platformi za izradu web stranica, a neke od najpopularnijih uključuju WordPress, Wix, Squarespace i Shopify (za e-trgovinu). Odaberite platformu koja najbolje odgovara vašim potrebama i razumijevanju.

4. Dizajnirajte svoju stranicu

Kada odaberete platformu, možete odabrati predložak ili temu koja odgovara vašoj svrsi. Prilagodite dizajn svoje stranice dodavanjem loga, odabirom boja i fontova te postavljanjem slika i ostalih medija.

5. Dodajite sadržaj na stranicu

Sadržaj je srce vaše web stranice, stoga budite sigurni da je relevantan, informativan i privlačan. Pišite o onome što vas strastveno zanima ili o čemu imate autoritet. Ne zaboravite dodati kontaktne informacije, informacije o proizvodima/uslugama (ako je primjenjivo) i druge bitne elemente.

6. Testiranje i objava

Prije nego što objavite svoju web stranicu, provjerite je li sve funkcionalno i da li se prikazuje ispravno na različitim uređajima i preglednicima. Nakon toga, objavite svoju web stranicu i proslavite svoj uspjeh!

Ukoliko ste pratili ovaj vodič, sada bi ste trebali imati funkcionalnu web stranicu koja će vam olakšati izradu i uštedjeti novac?