Kako zaustaviti neugodni proljev?

Proljev, često praćen vodenastim stolicama, jedan je od čestih zdravstvenih problema. Može se javiti samostalno ili u kombinaciji s drugim simptomima kao što su mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu ili gubitak težine.

Nastanak proljeva

Proljev je čest problem koji može biti izazvan raznim uzrocima. Virusne infekcije poput norovirusa, crijevnih adenovirusa, astrovirusa, citomegalovirusa i virusnog hepatitisa mogu prouzrokovati proljev. Bakterije kao što je E. coli ili paraziti iz kontaminirane hrane ili vode također mogu biti uzrok.

Uporaba određenih lijekova, poput antibiotika ili antacida s magnezijem, može poremetiti prirodnu ravnotežu bakterija u crijevima, što dovodi do proljeva. Dodatno, intolerancija na laktozu ili problemi s probavljanjem fruktoze mogu uzrokovati proljev kod nekih ljudi. Kirurški zahvati poput uklanjanja dijela crijeva ili žučnog mjehura također mogu biti uzrok proljeva.

Nadalje, probavni poremećaji kao što su IBS, Crohnova bolest ili celijakija mogu pridonijeti kroničnom proljevu.

Zaustavljanje

Najčešće, akutni proljev kod odraslih prolazi bez liječenja u roku nekoliko dana. Međutim, u slučajevima kada promjene načina života i kućni lijekovi ne daju rezultate, liječnici mogu preporučiti sljedeće tretmane:

Antibiotici ili antiparazitici: Ovi lijekovi se koriste za liječenje proljeva uzrokovanog bakterijama ili parazitima. Važno je napomenuti da antibiotici neće pomoći kod proljeva izazvanog virusima.

Tretman za nadoknadu tekućine: Liječnici će obično preporučiti nadoknadu tekućine i elektrolita putem oralnih tekućina, sokova ili juha. U nekim slučajevima, intravenska terapija može biti potrebna ako unos tekućine kroz usta nije moguć.

Probiotici: Ovi mikroorganizmi mogu pomoći u obnavljanju zdrave ravnoteže crijevne flore, ali potrebna su daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjelo njihovo djelovanje i učinkovitost.

Prilagođavanje lijekova: Ako je proljev izazvan nekim lijekom, liječnik može prilagoditi terapiju ili promijeniti lijek.

Liječenje osnovnog stanja: Ako je proljev simptom ozbiljnijeg stanja kao što su upalne bolesti crijeva, liječnik će se fokusirati na kontrolu tog stanja.

U većini slučajeva, proljev će se povući nakon par dana, a ukoliko primijetiš da se stanje ne poboljšava, bitno je obratiti se liječniku. Prepoznavanje potencijalnih uzroka proljeva od ključne je važnosti.

Možda vas zanima