Zašto je tuna zdrav obrok?


U današnjem brzom tempu života, priprema svježe ribe može biti izazovna i skupa. Zbog toga mnogi ljudi okreću se konzerviranoj ribi kao praktičnom i ekonomičnom izboru.

Među najpopularnijim konzerviranim ribljim proizvodima je tuna, koja nudi brojne prednosti, ali isto tako može izazvati određene zabrinutosti.

U ovom tekstu istražujemo prednosti i potencijalne nuspojave konzumiranja tune iz konzerve, kako biste donijeli informirane odluke o svojoj ishrani.

Tuna je izuzetno popularna riba zbog svojih hranjivih vrijednosti i izvanrednog ukusa. Evo nekoliko razloga zašto je toliko cijenjena kao zdrav obrok:

Prednosti

Jedna od glavnih prednosti konzumiranja konzervirane tune je ta što predstavlja pristupačan i jednostavan izvor proteina. Uzmemo li u obzir količinu od 85 grama konzervirane tune, ona može pružiti oko 20 grama proteina, što je značajna količina u prehrambenom smislu.

Pored toga, konzervirana tuna bogata je omega-3 masnim kiselinama, istim onima koje se nalaze u mnogim drugim vrstama ribe i morskih plodova.

Istraživanja su pokazala da konzumacija omega-3 masnih kiselina može imati pozitivan učinak na zdravlje mozga i očiju te može pomoći u borbi protiv simptoma depresije.

Također, ove masne kiseline mogu pozitivno utjecati na zdravlje srca smanjujući razinu kolesterola i krvnih ugrušaka te smanjujući upalne procese u tijelu.

Ipak, važno je napomenuti da konzervirana tuna može sadržavati visok udio natrija, što može biti problematično.

Osim toga, varijante tune u ulju mogu sadržavati značajne količine kalorija, što može biti važno uzeti u obzir prilikom planiranja prehrane.

Rizik

Također, postoji određeni rizik od izloženosti živi konzumiranjem konzervirane tune, posebno kod redovite konzumacije. Živa je teški metal koji može imati štetne učinke na ljudsko zdravlje, posebno na funkcije mozga i živčanog sustava.

Kao zaključak, konzervirana tuna može biti ukusan i hranjiv obrok, ali važno je odabrati visokokvalitetne proizvode.

Možda vas zanima